Audio

ΖΩΝΗ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗς 27-5-2020

0:00:00
0:00:00

Η μάχη της Mainzer Strasse 27-5-2020

0:00:00
0:00:00

Αλληλεγγύη στην στεγαστική κολεκτίβα Liebig 34. Αναδρομή στις αυτόνομες/εναλλακτικές κοινότητες του Βερολίνου

0:00:00
0:00:00

Λογοδιάρροια με τον Γιωρικα και τον Κωστίκα χωρίς τον Γιωρίκα - Θέλω μακαρόνια

0:00:00
0:00:00

Δελτίο Αντιπληροφόρησης 21/5/2020

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

-Στις 13 Μαΐου το βράδυ πραγματοποιήθηκε αφισοκόλληση και πετάχτηκαν μπογιές στο σπίτι παππά που γέμιζε φόλες τα στενά του χωριού Νίκαιας, στην Λάρισα.

-Κατάληψη στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης πραγματοποιήθηκε στην αρχή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων την Παρασκευή 15 Μαΐου. Προβλήθηκε βίντεο όπου κατακρίνεται το νέο πολυνομοσχέδιο της ΝΔ και καταδικάζονται διάφορες φασιστικές πράξεις του τελευταίου διαστήματος όπως η ρατσιστική συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου στην Κρήτη, το κάψιμο δομής φιλοξενίας μεταναστών, ο ψεκασμός των μεταναστών στα σύνορα από αγρότη με την συναίνεση των μπάτσων καθώς επίσης προτάσει την αλληλεγγύη και το κλείσιμο των κέντρων κράτησης μεταναστών.

-Την Παρασκευή 15 Μαϊου το απόγευμα -τη στιγμή που στο Σύνταγμα πραγματοποιούταν εθνικιστική αντιμεταναστευτική συγκέντρωση- πραγματοποιήθηκαν αντιρατσιστικές/διεθνιστικές συγκεντρώσεις στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις την ίδια ώρα. Μοιράστηκαν πολύγλωσσες προκηρύξεις, πετάχτηκαν τρικάκια, τοποθετήθηκαν πανό, ακούστηκαν κείμενα και τραγούδια από τη μικροφωνική, ενώ έγιναν και συζητήσεις με τους θαμώνες της πλατείας.

-Το Σάββατο 16 Μάη πραγματοποιήθηκε παρέμβαση σε 3 καταστήματα της εταιρείας Lidl στην Πάτρα (Νοταρά, Ελ. Βενιζέλου και Πατρών-Κλάους) σχετικά με τη ρατσιστική πολιτική του καταστήματος, όπως αυτή εκφράστηκε σε κατάστημα της στη Σάμο, οπου δημιουργήθηκε παράλληλη ουρά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

-Το Σάββατο 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων. Η πλατεία ήταν κατάμεστη από κόσμο αλλά και από ασφαλίτες και ΔΙΑΣ.

-Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Δίκτυο Αλληλοβοήθειας και Αγώνα Κυψέλης-Πλ. Αμερικής, Anti-covid 19, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαΐου, όπου εκατοντάδες πέρασαν και στήριξαν είτε υλικά είτε δια της παρουσίας τους. Οι δυνάμεις καταστολής είχαν μηδενική παρουσία τόσο στην πλατεία, όσο και στους γύρω δρόμους.

 

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

-Την Τρίτη 12 Μαΐου πολυάριθμες ομάδες καταστολής απέκλεισαν το Γκίνη, όπου ήταν προγραμματισμένη η ανοιχτή συνέλευση καταλήψεων, συλλογικοτήτων, διεθνιστών/ριών, μεταναστών/ριων, αλληλέγγυων, η οποία και μεταφέρθηκε αλλού.

-Την Πέμπτη 14 Μαΐου δικάστηκαν 11 κρατούμενες από τις πτέρυγες Γ και Δ των Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα στη Θήβα, σε κλίμα εκδικητικό για την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις μετά τον θάνατο της Αζιζέ Ντεμίρογλου, τον θάνατο της Γ. Τριανταφύλλου και του εμπαιγμού εκ μέρους των αρμόδιων σχετικά με την αποσυμφόρηση λόγω πανδημίας. Χωρίς καμία αποδεικτική διαδικασία, καταδικάστηκαν όλες σε 1 χρόνο στέρηση ημερομισθίων, 12 πόντους η κάθε μια και πειθαρχική μεταγωγή.

-Το βράδυ του Σαββάτου 16 Μαΐου, μετά από προκλητική παρουσία ΟΠΚΕ και ΜΑΤ στην πλατεία  Καλλιθέας, στην Άνω Πόλη στη Θεσσαλονίκη, οι δυνάμεις της καταστολής επιτέθηκαν απρόκλητα στον κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία. Έριξαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης κυνηγώντας και χτυπώντας κόσμο στα στενά, στο οποίο ο κόσμος απάντησε με πετροπόλεμο έως την πλατεία Κουλέ Καφέ. Την επόμενη μέρα, Κυριακή, υπήρξαν 3 αντανακλαστικά καλέσματα στις 18:00, στις 19:30 και στις 21:00 με αποτέλεσμα δύο μεγάλες συνεχόμενες πορείες που κατέληξαν στην πλατεία Καλλιθέας για το κάλεσμα των 9, όπου και ο κόσμος έμεινε διεκδικώντας τον δημόσιο χώρο, ενώ λίγα στενά πιο κάτω άτομα έδωσαν μια ακόμα απάντηση επιτιθέμενα με μολότοφ στα ΜΑΤ.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

-Την Τετάρτη 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε από την κατάληψη Terra Incognita παρέμβαση αλληλεγγύης με μπογιές και τρικάκια σε κατάστημα της ΕΛΤΑ courier στην οδό Παπάφη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη στέλνοντας αλληλεγγύη στον αγωνιστή Άκη Γ. και τον αγώνα που δίνει για την άμεση επαναπρόσληψή του. Ο Άκης, μέλος της συνέλευσης βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλου (Σ.Β.Ε.Ο.Δ.), που δούλευε για 2,5 χρόνια στα ΕΛΤΑ Courier μέσω του συστήματος ενοικίασης εργαζομένων των εταιρειών Onex και της θυγατρικής της Skycom, στις 10 Απριλίου ενημερώθηκε, μέσω τηλέφωνου, ότι δε θα ανανεωθεί η σύμβασή του, δηλαδή ότι απολύεται.

-Στις 14 Μαΐου τοποθετήθηκε πανό από την Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων στους επικουρικούς υγειονομικούς εργαζόμενους οι οποίοι έμειναν για 15 μέρες απλήρωτοι.

-Στις 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση έξω από τα MyMarket της Πάτρας στην Ακτή Δυμαίων με αφορμή την απόλυση εργαζόμενου. Η εκδικητική αυτή απόλυση εν μέσω πανδημίας είχε ως μοναδική αιτιολόγηση την κατανάλωση εντός του καταστήματος ληγμένου προϊόντος (κρουασάν) που προοριζόταν για τον κάδο απορριμμάτων.

-Στις 12 Μαΐου οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης στην περιοχή της Λάρισας, Biοmecann Α.Ε., δημοσίευσαν ανακοίνωση εκφράζοντας την οργή τους για την εκμετάλλευση τους από τα αφεντικά της επιχείρησης και την απαίτηση καταβολής των δεδουλευμένων. Στο κείμενο γνωστοποιούν εμφανώς την κοροϊδία και την υποτίμηση των αφεντικών τους με λεπτομέρειες. (https://athens.indymedia.org/post/1605078/)

 

ΔΙΕΘΝΗ

-Υπό τη ρίψη δακρυγόνων από τον Ισραηλινό στρατό συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, ενώ η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοινώνει ότι πρόκειται να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη στο Ισραηλινό κράτος τον Ιούλιο.

-Η εξάπλωση του Κορωνοϊού παγκοσμίως συνεχίζει να επηρεάζει απομονωμένες ομάδες, όπως τους κρατούμενους. Στις φυλακές Μάριον του Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών, 37 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 2000, δηλαδή τα 3 τέταρτα των κρατουμένων, βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

-Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στη Λατινική Αμερική, όπου εξεγέρσεις σημειώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε φυλακές της Βενεζουέλας, του Περού, της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Αργεντινής εξαιτίας των συνθηκών κράτησης εμμέσω κορωνοϊού. Πολλές από τις εξεγέρσεις κατεστάλησαν βίαια από τις αρχές, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

-Σε ενοχοποίηση μεγάλου κομματιού της queer κοινότητας της Νότιας Κορέας για τη διάδοση του κορωνοϊού προέβησαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με παρακίνηση από την προτεσταντική δεξιά της χώρας, χρησιμοποιώντας ως αφορμή ότι ένας θαμώνας ενός γκέι κλαμπ βρέθηκε θετικός στον Κορωνοϊό. Ως αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός queer ατόμων δεν ήθελαν να τεσταριστούν για τον ιό, από τον φόβο μην στιγματιστούν.

-Ημέρα δράσης στη Γερμανία η 19η Μαΐου με συγκεντρώσεις σε έξι γερμανικές πόλεις, έχοντας ως αφορμή τη γενική συνέλευση των μετόχων της πολεμικής βιομηχανίας "Ράιν Μετάλ".

-Σε αυθόρμητη απεργία προέβησαν την Παρασκευή 15 Μαΐου μετανάστες εργάτες και μετανάστριες εργάτριες γης στα σπαράγγια και τις φράουλες, στο Μπορν-χάιμ της Γερμανίας, ως διαμαρτυρία για τις απληρωσιές των δεδουλευμένων και τις βάναυσες συνθήκες στις οποίες καλούνται να εργαστούν και να διαμείνουν. Τα αφεντικά ζήτησαν την επέμβαση της αστυνομίας ενώ απειλούν με απολύσεις. Η αναρχοσυνδακαλιστική οργάνωση FAU της Βόνης κάλεσε σε συγκέντρωση το πρωί της Δευτέρας 18 Μαΐου.

 

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ (ίδια με την προηγούμενη βδομάδα)

-Στον ΕΚΧ Σχολείο: Δευτέρα 12:00-14:00 και Πέμπτη 17:00-19:00 συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά και κουτί οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών. Επιπλέον, η Room39 τις ίδιες ώρες συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης για τις κρατούμενες μετανάστριες της Πέτρου Ράλλη.

-Στην Κατάληψη Terra Incognita στη Δομή Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης όπως φάρμακα για έγκλειστους/ες μετανάστες σε κέντρα κράτησης, τρόφιμα, είδη  ατομικής φροντίδας για άστεγους και τοξικοεξαρτημένους ,είδη πρώτης ανάγκης για τις κρατούμενες της Πέτρου Ράλλη και χρήματα για την στήριξη κρατουμένων μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών.

-Το αυτοδιαχειρίζόμενο στέκι Κοντροσόλ (Ηρώδου Αττικου 4, 5 όροφος) κάθε Τρίτη 6.00-8.00 συλλέγει και διαθέτει τρόφιμα και είδη πρώτης βήθειας τα οποια θα διατεθουν για σεξεργατριες οι που δεν μπορουν ανα ανταπεξελγχουν οικονομικα λογω συγκυριας και ταυτοχρονα δεν καλυπτονται απο κανενα επιδομα του κρατους.

-Επίσης, παρόμοιες δράσεις αλληλεγγύης γίνονται και στην Αθήνα απο Αναρχικό - Αντιεξουσιαστικό Στέκι «ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ», Κατάληψη ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 37, Κατάληψη Στέγης Προσφύγων /Μεταναστών ΝΟΤΑΡΑ 26, Squat for Refugees/Migrants SPIROU TRIKOUPI 17, ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση ΑΡΟΔΑΜΟΣ, Αντιφασιστική - Αντιεξουσιαστική συνέλευση Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου, Σύντροφοι και Συντρόφισσες.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ στην Αθήνα από το Anti-Covid δίκτυο αλληλοβοήθειας κ αγώνα:

    Στα ΕΞΑΡΧΕΙΑ Τηλ: 6945276127 στην Κατάληψη Δερβενίων 56, κάθε Τετάρτη 16:00-19:00 κ Σάββατο 12:00-15:00
    Στην ΚΥΨΕΛΗ Τηλ: 6946270388 στο Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Άνω Κάτω Πατησίων άνοιγμα κάθε Δευτέρα (έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία)
    Στους ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ, ΓΚΥΖΗ Τηλ: 6980416218 Στην Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών, Αλεξάνδρας καθε Πέμπτη 11:00-15:00, Κυριακή 11:00-15:00
    Στην ΒΙΚΤΩΡΙΑ Τηλ: 6988532899

-Στην Λάρισα πέραν της ομάδας αλληλοβοήθειας από Α.Σ. Μαρινος Αντυπας γίνεται και ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για δομές και κοινωνικές ομάδες που τα έχουν ανάγκη (φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων/μεταναστών, άστεγους και άπορους).

    Κάθε Τετάρτη 13:00-15:00  στο στέκι paratod@s (Φαρμακίδου 4)
    Κάθε Σάββατο 12:00-14:00 στην κατάληψη Ντουγρού (Τζαβέλλα 52)
    Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-14:00 Πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας (Ηρώων Πολυτεχνείου 169&Κουτσούμπα)

-Στην Πάτρα κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18:00-19:00 στην Κατάληψη Παραρτήματος, η Δομή Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας συλλέγει είδη υγιεινής, τρόφιμα, φάρμακα και οικονομική ενίσχυση για τους κρατούμενους μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών.

-Η αυτοοργανωμένη δομή υγείας εξαρχείων λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή άμεσης απόκρισης για ψυχολογική υποστήριξη απο τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ στο τηλέφωνο 6994346705. Επιπλεον υπάρχει τηλεφωνική γραμμή για ιατρική βοήθεια των ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας με διαθέσιμους γιατρους που λειτουργεί καθημερινά απο τις 16:00 έως τις 00:00 το βραδυ στο τηελφωνο 6994346705.

-Η Ομάδα Βραχείας Ψυχολογικής Υποστήριξης (Β.Ψ.Υ.), είναι μια ομάδα αλληλεγγύης απέναντι στις συνέπειες που έχει στην ψυχική μας υγεία η πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε στις μέρες του Covid-19, παρεχει τηλεφωνική υποστήριξη στο 2310887820 απο στις 10:00 έως τις 14:00.

0:00:00
0:00:00

ΖΩΝΗ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ 20-5-2020

0:00:00
0:00:00

Όταν η κοκκινοσκουφίτσα έφτιαξε το λύκο #59 - DIY, καρότα και θλίψη

Πάντα ήθελα να κάνω μια εκπομπή ανάλυσης της κουλτούρας του D.I.Y.

Ε, αυτή δεν είναι μια τέτοια εκπομπή.

Απλά αράζουμε με Τσίρπη και αναρωτιόμαστε γιατί μας μουχλιάσαν τα καρότα.

0:00:00
0:00:00

Οι εργάτες της νύχτας

Ανάγνωση του βιβλίου ''Οι εργάτες της νύχτας''

0:00:00
0:00:00

Δελτίο Αντιπληροφόρησης 12/5/2020

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

-Την Δευτέρα 4 Μαΐου, παραδόθηκαν από την Κατάληψη Ντουγρού 400 μάσκες στον προσφυγικό καταυλισμό του Λαυρίου που τα τελευταία 35 χρόνια κατοικείται κυρίως από Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες και που από το 2016 το ελληνικό κράτος έχει πάψει να χρηματοδοτεί τον καταυλισμό.

-Σκηνικό Μισισιπή στήθηκε την Δευτέρα 4 Μαΐου, στην Άρνισσα Πέλλας με αφορμή τις προσπάθειες εγκατάστασης προσφύγων, ως επί το πλείστον γυναικών και παιδιών, σε ξενοδοχεία της περιοχής. Η ένταση ξεκίνησε το απόγευμα στο χωριό Παναγίτσα Πέλλας όπου ακροδεξιοί κάτοικοι της περιοχής υποστηριζόμενοι από ομοϊδεάτες τους που έσπευσαν από τη Σκύδρα και την Πτολεμαΐδα, έστησαν οδοφράγματα προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση στο ξενοδοχείο. Με τις αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο απλά να παρακολουθούν, τα πούλμαν που μετέφεραν τους πρόσφυγες αποχώρησαν με κατεύθυνση την Άρνισσα Πέλλας.

-Στις 6 Μαΐου ρατσιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Σούδας με την συμμετοχή μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, από απλούς κατοίκους μέχρι τυπικούς φασίστες. Αφορμή στάθηκε η εκκίνηση της επιχείρησης του NATO για τον ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης και η επακόλουθη συμφωνία της Ελλάδας με το NATO, ότι αν το δεύτερο αναγκαστεί να διασώσει κάποιον πρόσφυγα –μιας και δεν φημίζετε για το ανθρωπιστικό του έργο– θα τον μεταφέρει για αρχή στο λιμάνι της Σούδας.

Μετά από πλήθος ψευδών δημοσιευμάτων σε κοινωνικά δίκτυα και τοπικές ιστοσελίδες για «Πακιστανούς», «Εποικισμό»και «Λαθρομετανάστες που φέρνουν τον κορονοϊό», ακροδεξιοί συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο «Αγνάντι» εμποδίζοντας για άλλη μια φορά την εγκατάσταση των προσφύγων οι οποίοι είχαν ήδη περάσει 2 νύχτες στα πούλμαν.  Στη συνέχεια κάποιοι από τους συγκεντρωμένους εισέβαλαν στο ξενοδοχείο, έβαλαν φωτιά σε δωμάτια ενώ έβγαλαν μέρος των επίπλων έξω από το χώρο του ξενοδοχείου στα οποία επίσης έβαλαν φωτιά. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν προέβησαν σε καμία άλλη ενέργεια εκτός από την προσαγωγή του προέδρου της κοινότητας Νίκου Παπαγιαννίδη, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος λίγο αργότερα.

-Στις 7 Μαΐου τραμπούκοι ακροδεξιοί νοικοκυραίοι επιτεθήκαν και έκαψαν δυο ξενοδοχεία που θα φιλοξενούσαν μετανάστες στην Έδεσσα, δέρνοντας και τους ιδιοκτήτες των δυο ξενοδοχείων ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύετε στο νοσοκομείο.

-Στις 10 Μαΐου το κατάστημα της αλυσίδας Lidl στη Σάμο εφάρμοσε δύο διαφορετικές ουρές: μία για πρόσφυγες και άλλη για "όλους τους άλλους". Οι πρόσφυγες μπορούσαν να μπουν μόνο αν δεν υπήρχε κάποιος στην άλλη ουρά.

-Στις 6 Μαΐου μεταφέρθηκαν και εγκαταλείφτηκαν στον οικισμό Καλό Λιμάνι του Σκαλοχωρίου, οι 51 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν από τις απέναντι ακτές τα χαράματα, ανάμεσα τους επτά παιδιά από τα οποία ένα βρέφος δυο μηνών.

-Το νομοσχέδιο για τη «βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας» που ψηφίστηκε την Παρασκευή 1 Μαΐου επιδεινώνει περαιτέρω την αντιμεταναστευτική πολιτική του ελληνικού κράτους:

 • Οδηγεί σε άμεση κράτηση των αιτούντων άσυλο των οποίων οι προσφυγές απορρίπτονται, καθώς και όσων υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής με την «περίοδος κράτησης για σκοπούς επιστροφής» να διαρκεί έως και 12 μήνες.
 • Η κυβέρνηση σκοπεύει να αντικαταστήσει τα ανοιχτά camp στα νησιά με «κλειστά ελεγχόμενα κέντρα». Αυτά τα νέα «πολυλειτουργικά» κέντρα θα περιλαμβάνουν χώρους «αφιερωμένους σε υπηρεσίες υποδοχής και ταυτοποίησης», «κλειστές δομές προσωρινής υποδοχής», καθώς και προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης.
 • Ο νέος νόμος επιβάλλει νέες τρικλοποδιές στα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο σε διάφορα στάδια των διαδικασιών της εξέτασης του ασύλου τους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των υποθέσεων όπου οι προσφυγές θα εξετάζονται μόνο από μονομελή επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι προσφυγές που υποβάλλονται, μεταξύ άλλων, από χιλιάδες αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου (Σάμος, Χίος, Λέσβος, Λέρος και Κως) θα μεταβιβαστούν στην αρμοδιότητα της διαδικασίας μονομελούς επιτροπής.
 • Ο νέος νόμος καταργεί επίσης τη δυνατότητα χορήγησης καθεστώτος ανθρωπιστικής προστασίας σε άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε.
 • Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η γλώσσα που θα χρησιμοποιείται για την εξέταση των αιτούντων άσυλο θα είναι μια γλώσσα την οποία οι αιτούντες άσυλο «εύλογα θεωρείται ότι κατανοούν» και όχι η γλώσσα που επιθυμούν οι αιτούντες άσυλο.
 • Το νέο νομοσχέδιο χορηγεί «μυστικά κονδύλια» στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται για μυστικές επαναπροωθήσεις (pushback).

Επίσης, όπως ενημερώνει η συνέλευση Stop War on Migrants δρομολογείται η έξωση μέχρι τα τέλη Μάη / αρχές Ιούνη έως και 7.500 αιτούντων άσυλο που αναμένεται να λάβουν θετικές αποφάσεις ασύλου ή έχουν ήδη λάβει. Βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε χτες, η προστασία και η στέγαση σταματούν 30 ημέρες μετά τη θετική απόφαση ασύλου. Επίσης, θα σταματήσουν να λαμβάνουν το μηνιαίο επίδομα των 150 ευρώ (400 ευρώ για 4μελή οικογένεια).

 

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

-Το Σάββατο 2 Μαΐου στις 5 το πρωί πήραν μετανάστες κρατούμενούς από την Αμυγδαλέζα και τους μετέφεραν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Δράμα με σκόπο να τους προωθήσουν στην Τουρκία. Τέτοιου είδους κινητικότητα έχει σημειωθεί και τις προηγούμενες εβδομάδες.

-Τη Δευτέρα 4 Μαΐου Δέλτα και ΟΠΚΕ προσπάθησαν να σταματήσουν την παράδοση τροφίμων του δικτύου αλληλοβοήθειας στην πλατεία Εξαρχείων, αλλά αποχώρησαν έπειτα από έντονους διαπληκτισμούς με τον κόσμο που βρισκόταν εκεί.

-Το βράδυ της Τρίτης 5 Μαΐου διμοιρίες ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά στην πλατεία του ΑηΓιάννη στην Αγ.Παρασκευή, κυνηγώντας στα στενά τον κόσμο που βρισκόταν εκεί. Ο κόσμος αποφάσισε να παραμείνει στην πλατεία, μετά από αυθόρμητη συνέλευση και απόφαση της υπεράσπισης του δημόσιου χώρου.

-Το Σάββατο 9 Μαΐου, σε μια συντονισμένη επίθεση και χωρίς καμία προειδοποίηση ή σύσταση, δεκάδες αστυνομικοί (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ, ασφαλίτες), αφού έσβησαν τα φώτα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, επιτέθηκαν με χημικά και ξύλο σε κόσμο που καθόταν στην πλατεία, έριξαν χημικά σε στενούς δρόμους με πολυκατοικίες, και προχώρησαν και σε προσαγωγές. Επιπρόσθετα ο κόσμος που μαζεύτηκε στη ΓΑΔΑ σε αλληλεγγύη προς τους συλληφθεντες χτυπήθηκε και κυνηγήθηκε χωρίς καμία αφορμή.

-Το Σάββατο 9 Μαΐου, ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης ξανααρχίζει απεργία πείνας, διεκδικόντας την επίστροφή στο κελί του, μετά από την εκδικητική μεταγωγή του στις φυλακές Γρεβενών στα μέσα Απρίλη και την μετέπειτα μεταγωγή του στην απομόνωση στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού στις 8 Μαΐου, με εντολή της Σοφίας Νικολάου, λόγω της συμμετοχής του στις κινητοποιήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσα πανδημίας.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

-Την Κυριακή 10 Μαΐου καλέστηκε ανοιχτή εργατική συνέλευση στα γραφεία σωματείων βάσης στην οδό Λόντου 6 στα Εξάρχεια για συζήτηση της συνεχής καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων πολλών συναδέλφων και συναδελφισσών και τη συσπείρωση τους ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία.

-Στις 8 Μαΐου το πρωί πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα ΕΛΤΑ Courier των Ιωαννίνων από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων (Σ.Β.Ε.Δ.Ι.). Η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια της αλληλεγγύης σε διανομέα ο οποίος απολύθηκε στο κατάστημα της Αθήνας για εκδικητικούς λόγους (ζήτησε τα δεδουλευμένα και τις υπερωρίες και κατήγγειλε τις μηνιαίες συμβάσεις και το καθεστώς ανασφάλειας που αυτές προκαλούν). Μοιράστηκε κείμενο και πραγματοποιήθηκε μικροφωνική ζητώντας άμεση επαναπρόσληψη του διανομέα.

-1η Μαΐου πραγματοποιήθηκε από ομάδα αναρχικών σπάσιμο του καταστήματος της ACS Courier στην Νέα Σμύρνη στην Ελ. Βενιζέλου (Αθήνα) θέλοντας να δώσουν ένα μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης και ότι αγώνες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Η αφορμή ήταν η αιφνιδιαστική αύξηση των τιμολογίων της εταιρείας επιχειρώντας να αισχροκερδίσει εκμεταλλευόμενη την τεράστια αύξηση στην ζήτηση των υπηρεσιών ταχυμεταφορών. Η κοινωνική κατακραυγή, οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα οδήγησαν στην ανάκληση των αυξήσεων, γεγονός το οποίο οδήγησε σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

-Την Πέμπτη 7 Μαΐου σύντροφοι και συντρόφισσες προέβησαν σε μαζική απαλλοτρίωση στο σούπερ μάρκετ Μασούτης της οδού Ολυμπιάδος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα μισά προϊόντα από αυτά που απαλλοτριώθηκαν αφέθηκαν στην λαϊκή αγορά του προφήτη Ηλία λίγα μέτρα πιο κάτω. Η πράξη αυτή είχε στόχο να εξοικειώσει τον κόσμο με την ιδέα της απαλλοτρίωσης και όχι τη φιλανθρωπία.

 

ΔΙΕΘΝΗ

-Στις 30 Απριλίου στη φυλακή του Villa Devoto, στο Μπουένος Άιρες, ξέσπασε εξέγερση αφότου ένας δεσμοφύλακας μολύνθηκε με κορωνοϊό. Οι κρατούμενοι πήραν τον έλεγχο τουλάχιστον δύο ορόφων στο κτίριο, απαιτώντας μεταγωγές και ελέγχους υγείας. Δύο μέρες αργότερα, ακόμη ένας βίαιος ξεσηκωμός έλαβε χώρα στη φυλακή Florencio Varela, στα προάστια του Μπουένος Άιρες, που ξεκίνησε με αφορμή ένα ηχητικό μήνυμα στο οποίο υποτιθέμενος ιατρός ανακοίνωσε την παρουσία του κορωνοϊού στην φυλακή.

-Ορίστηκε η πρώτη δικαστική ακρόαση του Εφετείου της υπόθεσης "Scripta Manent" για την 1η Ιουλίου 2020, εντός του δικαστηρίου της φυλακής “Le Vallette”, στο Τορίνο. Τα συντρόφια κατηγορούνται για δράσεις που έχουν αναληφθεί από τη FAI και τη FAI/FRI (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία/Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο) απ’ το 2003 ως και σήμερα.

-Στις 7 Μαΐου απεβίωσε σε ηλικία 40 ετών μέλος του τουρκικού συγκροτήματος Grup Yorum, Ibrahim Gökcek, ο οποίος νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο από τις 5 Μάη. Ο Ibrahim είχε σταματήσει την απεργία πείνας μετά από 323 μέρες αφου ικανοποιήθηκε το αιτήμα για συναυλία των Grup Yorum στην Κωνσταντινούπολη. Το επόμενο πρωί η κηδεία του πήρε την μορφή διαδήλωσης αφού οι μπάτσοι με χημικά, πλαστικές σφαίρες και μπλοκάροντας τον δρόμο πριν ακόμα ξεκινήσει η πομπή στην περιοχή Γκάζι της Ιστανμπούλ. Οι μπάτσοι πήραν την σορό του Ibrahim και δέχονται να την παραδώσουν μόνο στην περιοχή Kurtköy. Επίσης συνελήφθησαν ο πατέρας του, δικηγόροι, μέλη του Grup Yorum και άλλοι αγωνιστές. Τελικά, η σορός του Ibrahim επιστράφηκε στην οικογένειά του και με συνοδεία αστυνομίας μεταφέρθηκε μέχρι το Καϊσέρι όπου και τάφηκε.

 

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

-Στον ΕΚΧ Σχολείο: Δευτέρα 12:00-14:00 και Πέμπτη 17:00-19:00 συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά και κουτί οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών. Επιπλέον, η Room39 τις ίδιες ώρες συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης για τις κρατούμενες μετανάστριες της Πέτρου Ράλλη.

-Στην Κατάληψη Terra Incognita στη Δομή Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης όπως φάρμακα για έγκλειστους/ες μετανάστες σε κέντρα κράτησης, τρόφιμα, είδη  ατομικής φροντίδας για άστεγους και τοξικοεξαρτημένους ,είδη πρώτης ανάγκης για τις κρατούμενες της Πέτρου Ράλλη και χρήματα για την στήριξη κρατουμένων μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών.

-Το αυτοδιαχειρίζόμενο στέκι Κοντροσόλ (Ηρώδου Αττικου 4, 5 όροφος) κάθε Τρίτη 6.00-8.00 συλλέγει και διαθέτει τρόφιμα και είδη πρώτης βήθειας τα οποια θα διατεθουν για σεξεργατριες οι που δεν μπορουν ανα ανταπεξελγχουν οικονομικα λογω συγκυριας και ταυτοχρονα δεν καλυπτονται απο κανενα επιδομα του κρατους.

-Επίσης, παρόμοιες δράσεις αλληλεγγύης γίνονται και στην Αθήνα απο Αναρχικό - Αντιεξουσιαστικό Στέκι «ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ», Κατάληψη ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 37, Κατάληψη Στέγης Προσφύγων /Μεταναστών ΝΟΤΑΡΑ 26, Squat for Refugees/Migrants SPIROU TRIKOUPI 17, ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση ΑΡΟΔΑΜΟΣ, Αντιφασιστική - Αντιεξουσιαστική συνέλευση Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου, Σύντροφοι και Συντρόφισσες

ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ στην Αθήνα από το Anti-Covid δίκτυο αλληλοβοήθειας κ αγώνα:

 • Στα ΕΞΑΡΧΕΙΑ Τηλ: 6945276127 στην Κατάληψη Δερβενίων 56, κάθε Τετάρτη 16:00-19:00 κ Σάββατο 12:00-15:00
 • Στην ΚΥΨΕΛΗ Τηλ: 6946270388 στο Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Άνω Κάτω Πατησίων άνοιγμα κάθε Δευτέρα (έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία)
 • Στους ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ, ΓΚΥΖΗ Τηλ: 6980416218 Στην Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών, Αλεξάνδρας καθε Πέμπτη 11:00-15:00, Κυριακή 11:00-15:00
 • Στην ΒΙΚΤΩΡΙΑ Τηλ: 6988532899

-Στην Λάρισα πέραν της ομάδας αλληλοβοήθειας από Α.Σ. Μαρινος Αντυπας γίνεται και ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για δομές και κοινωνικές ομάδες που τα έχουν ανάγκη (φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων/μεταναστών, άστεγους και άπορους).

 • Κάθε Τετάρτη 13:00-15:00  στο στέκι paratod@s (Φαρμακίδου 4)
 • Κάθε Σάββατο 12:00-14:00 στην κατάληψη Ντουγρού (Τζαβέλλα 52)
 • Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-14:00 Πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας (Ηρώων Πολυτεχνείου 169&Κουτσούμπα)

-Στην Πάτρα κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18:00-19:00 στην Κατάληψη Παραρτήματος, η Δομή Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας συλλέγει είδη υγιεινής, τρόφιμα, φάρμακα και οικονομική ενίσχυση για τους κρατούμενους μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών.

-Η αυτοοργανωμένη δομή υγείας εξαρχείων λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή άμεσης απόκρισης για ψυχολογική υποστήριξη απο τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ στο τηλέφωνο 6994346705. Επιπλεον υπάρχει τηλεφωνική γραμμή για ιατρική βοήθεια των ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας με διαθέσιμους γιατρους που λειτουργεί καθημερινά απο τις 16:00 έως τις 00:00 το βραδυ στο τηελφωνο 6994346705

-Η Ομάδα Βραχείας Ψυχολογικής Υποστήριξης (Β.Ψ.Υ.), είναι μια ομάδα αλληλεγγύης απέναντι στις συνέπειες που έχει στην ψυχική μας υγεία η πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε στις μέρες του Covid-19, παρεχει τηλεφωνική υποστήριξη στο 2310887820 απο στις 10:00 έως τις 14:00

0:00:00
0:00:00

ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΥ 8-5-2020

0:00:00
0:00:00

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου